Njut av det goda livet

Nytta & nöje sedan 1705

OM OSS

Brunnsparken

Upptäck Ronneby Brunnspark: En Oas av Kultur och Naturlig Skönhet

Ronneby Brunnspark, belägen i den charmiga staden Ronneby, bär på en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Den användes som en kurort där besökare sökte hälsobringande mineralvatten och njöt av stärkande promenader i den omgivande blekingska naturen. Följ med på en resa genom tid och upptäck Ronneby Brunnsparks rika arv, där varje träd och varje stig bär på berättelser från en svunnen era av hälsa och harmoni.

Sveriges vackraste park

Utmärkt som ”Sveriges vackraste park” år 2005, har Ronneby Brunnspark blivit en pärla för trädgårdsälskare. Dess charm och skönhet rankade den även som Europas fjärde vackraste park 2006.

Mångfald av trädgårdar

Stig in i Ronneby Brunnspark, där varje steg blir en magisk resa genom trädgårdarnas olika världar. Mitt i naturens konstverk får du utforska botanikens äventyrsbok, där varje hörn avslöjar sin unika charm. Låt dig förtrollas av blommornas berättelser och växternas historia när vi tar dig med på en upptäcktsfärd genom tre av flera förtrollande trädgårdarna i Brunnsparkens rika skattkista. En resa du inte bör missa när du besöker detta natursköna paradis.
 
Vårträdgården:
Stig in i Vårträdgården, en visuell fest av färg och form under vårens blomsterprakt. Här är varje träd och blomma som en konstnärlig penseldrag, och namnet avslöjar att trädgården når sin fulla blomstring under vårens mest förtrollande period.
 
Rosenträdgården:
Utforska Rosenträdgården, en enastående plats som hemlighetsfullt hyser tusen rosor av olika sorter. Dessa rosor, älskade under 1800-talet och början av 1900-talet, skapar en färgrik och doftande symfoni för besökare som vågar följa trädgårdens stig.
 
Doftträdgården:
Sätt kurs mot Doftträdgården, en skapelse från Brunnsparkens restaurering och Ronneby stads 600-årsjubileum 1987. Med 600 växter från 50 olika arter blir varje steg en resa genom doftens och färgens förlovade skog, där besökare förloras i en förtrollande värld.
Aktiviteter och Stigar:
I Ronneby Brunnspark är det inte bara en plats för lugn och ro; här erbjuds också en mängd aktiviteter. Gå längs de väl markerade stigarna, följ Hälsans stig till Ronneby stad eller ta utmaningen med naturstigen. Speciella regler gäller för cyklister och ryttare. Slå dig ner vid vattenfallet och dammarna, njut av det stillsamma lugnet och koppla av i denna natursköna park. Oavsett om du söker äventyr eller fridfullhet, finner du det här.

Kulturreservat och arkitektoniska skatter

Välkommen till Ronneby Brunn, en plats där historien vävs samman med unik arkitektur och charmiga byggnader från kurortens glansdagar. Här i detta kulturreservat, omgivet av Brunnsskogen, tar vi dig med på en resa genom tiden och berättar om några av de fascinerande strukturerna som fortfarande står som vittnesbörd om en svunnen era.
 
Brunnslasarettet:
Låt oss börja med Brunnslasarettet, en byggnad som restes 1889 och designades av byggmästare Svante Svenson från Karlshamn. Ursprungligen avsedd för fattiga och medellösa, tjänar lasarettet idag som en oas för besökare som vill njuta av Brunnsparkens Restaurang och Café. En plats där det historiska möter nutiden i en smakfull kombination.
 
Brunnshallarna:
Byggda mellan 1896-1897 och ritade av arkitekt Alfred Arwidius från Malmö är Brunnshallarna ett hjärta för sociala aktiviteter. Idag är de en central plats för olika evenemang i parken, där besökare kan delta i gemenskap och uppleva parkens puls.
 
Villa Vera:
Stig in i Villa Vera, byggd 1873-74 och ritad av arkitekt August Strehlenert från Karlskrona. Denna mångsidiga byggnad har tjänat som privatvilla, flyktingförläggning, Naturum och till och med en barnklädesaffär. Varje vrå av Villa Vera bär på en unik historia, och dess skiftande syften avspeglar de förändringar som skett genom åren.
 
Direktörsvillan:
Träd in i Direktörsvillan, som restes 1884 för brunnsdirektören Ernst von Heidenstam. Även om arkitekten förblir en gåta har villan genomgått renoveringar och fått sitt nuvarande utseende mellan 2013-2014. Platsen där historiska orkestrar en gång samlades på 1950-talet utgör nu ett vittnesmål om förlorade tider och den förtrollande musiken som fyllde luften.
 
Kallvattenkuren:
Avslutningsvis representerar Kallvattenkuren, byggd 1904 av byggmästare Svante Svenson från Karlshamn, en exklusiv oas för första klassens brunnsgäster. Idag står Kallvattenkuren som en levande tidskapsel och påminner om den gyllene eran för helande badtraditioner.

Offentlig konst i Ronneby Brunnspark

I Ronneby Brunnspark möter besökare ett konstnärligt landskap där olika verk pryder parkens skönhet. Dessa konstverk, med varierande ålder, knyter samman Ronnebys historia med konstnärlig uttrycksfullhet.
 
Bäckahästen:
Bäckahästen är en lekskulptur med rötter i Blekinges folksägen och installerades 1987 i Brunnsparken. Skulpturen bär på en folkloristisk koppling och lägger till en lekfull dimension till parken.
 
Trollen:
Uppe vid Trollsjön i Brunnsskogen står en träskulptur av en trollfamilj. Med ursprung i motorsågs konst ger den en känsla av mystik och närhet till naturen.
 
Våg:
Vid Rhododendronberget står skulpturen ”Våg” av konstnären Wive Larsson. Larsson, känd för sitt konstnärliga utforskande av konkava och konvexa former, ger en unik konstnärlig upplevelse.
 
Grodan:
Skulpturen ”Grodan” av Per Hasselberg, belägen intill Brunnshallarna och Naturum, symboliserar mötet mellan människa och natur. Den skapades 1888 och gestaltar en flicka som leker med en groda.

Lekplats Brunnsparken

Rakt över Brunnsbadet i Ronneby Brunnspark breder en stor lekplats ut sig, komplett med ett spännande klätterskepp, gungor, och en rolig rutschkana – perfekt för de små äventyrarna.
Välkommen till Ronneby Brunnsbad, utomhusbadet mitt i Brunnsparken. Öppet från juni till augusti, erbjuder det soliga dagar fyllda med vattenlek, avkoppling och roliga aktiviteter för hela familjen. Njut av solens strålar, plask i poolen, och ge dig ut på de spännande vattenrutschkanorna. En perfekt plats för sommarens vattenäventyr i en grön och naturskön miljö.

Året runt njutning

I Ronneby Brunnspark finns något för alla, året runt. Utforska vårt rika kulturarv genom att delta i olika aktiviteter, särskilt under sommarsäsongen. Oavsett om du motionerar, beundrar historiska byggnader eller bara slappnar av i det grönskande landskapet, är Brunnsparken öppen dygnet runt, året om, med fri entré.Vad sägs om en härlig lunch på Ronneby Brunn för att pigga upp din dag? 
Vi serverar alltid två alternativ av dagens samt ett vegetariskt alternativ.
Har du några allergier så löser vi självklart även det!
Utforska menyn och hitta din favorit:
Hoppas vi ses!
FRAMGÅNGSRIK MARKNADSFÖRING MED DOOH

VILL DU HA FLER LÖNSAMMA ÖGONBLICK?

Osäker på vilket paket eller vilken lösning som passar dig? Kontakta oss, och få både rådgivning och chansen till speciella erbjudanden på lönsamma ögonblick från Expo Mood.

FRAMGÅNGSRIK MARKNADSFÖRING MED DOOH

VILL DU HA FLER LÖNSAMMA ÖGONBLICK?

Osäker på vilket paket eller vilken lösning som passar dig? Kontakta oss, och få både rådgivning och chansen till speciella erbjudanden på lönsamma ögonblick från Expo Mood.