Njut av det goda livet

Nytta & nöje sedan 1705

Brunnsparken – En pärla i Blekinge

Brunnsparken i Sveriges Trädgård – Anrik källa till bättre hälsa ända sedan upptäckten av den friska källan 1705 har människor vallfärdat till Ronneby för att ”dricka brunn”, koppla av och må bra. Idag är parken full av liv – här finns ett äventyrsbad, minigolfbana, tennisbanor och stora ytor för lek och avkoppling.

VALD TILL EN AV SVERIGES VACKRASTE PARKER!

Redan kring 1880 blev Brunnsparken landets mest besökta kurort, och i hjärtat av ”Sveriges Trädgård”, Blekinge, blomstrade societets- livet med allsköns munter förströelse och filosofiska promenader. Idag är det vårt spa som borgar för fortsatta hälsobad. Brunnsparken blev vald till Sveriges vackraste park 2005.


AKTIVITETER OCH EVENEMANG

I den syrerika parken, som har blivit kulturreservat och internationellt uppmärksammad för sin mångfald, arrangeras berikande temadagar och evenemang som exempelvis midsommarfirande, bilutställningen Nostalgia Festival, loppmarknad, hundutställning samt allsång.

I parkens bedårande växtlighet frodas väldoften, en levande naturkunskap och ett aktivt sällskapsliv med inriktning på motion, rekreation och leklust.

DIREKTÖRSVILLAN

Villan uppfördes för brunnsdirektören Ernst von Heidenstam 1884 och är ritad av en arkitekt som till våra dagar tyvärr är okänd.

Villan kom bland annat att nyttjas av de orkestrar som var knutna till Ronneby Brunn på 1950-talet. Den stod därefter tom i ett par decennier, och renoverades i början av 1980-talet. Sitt nuvarande utseende fick byggnaden 2013 – 2014 när utsidan målades om i historiskt korrekta kulörer.

BRUNNSSKOGEN OCH TROLLSJÖN

Strövstig i vackra Brunnsskogen som ligger sammankopplad med Ronneby Brunnspark.

I Brunnsskogen finns ett ellbelyst motionsspår på 2,5 km. Omklädningskur och startpunkt nedanför Doftträdgården. Dessutom finns en motionsslinga på 5 km genom kulturreservatet Brunnsskogen, och vidare genom det mera ”vildmarksliknande” södra brunnsskogsområdet.

Här finns även ett nätverk av promenadvägar som går förbi Trollsjön och de olika trädgårdarna i parkområdet, särskild Naturstig (sommartid) med start vid Direktörsvillan. En del av Blekingeleden går genom Brunnsskogen och Brunnsparken.

VAD FINNS I BRUNNSPARKEN

BRUNNSHALLARNA

Här kan du uppleva musik och underhållning och loppmarknaden lockar tusentals besökare varje söndag under sommarhalvåret. Brunnshallarna är en naturlig utgångspunkt för besöket i Brunnsparken.

JAPANSKA TRÄDGÅRDEN

En av nyskapelserna i Brunnsparken. Träbroar över mönsterkrattat grus, som symboliserar vatten och stenar som representerar bergskedjor. Den japanska trädgården ger ett exotiskt, rogivande intryck och inbjuder till en stunds vila och meditation.

DOFTTRÄDGÅRDEN

Som en glänta i Brunnsskogen uppenbarar sig en trädgård vars doft och intryck inte lämnar någon oberörd. Ljuvligt doftande blommor med varierande blomningstid under hela växtperioden. I Doftträdgården finner du 700 växter från 50 olika arter, omsorgsfullt utvalda för sin doft.

BRUNNSVILLORNA

Villorna i Brunnsparken är kulturminnesmärkta och varsamt renoverade. Idag används de som kontors och utställningslokaler och även som studentbostäder.

VILLA GYMNASTIKEN- NATURUM

Naturum är en startpunkt för dig som vill upptäcka parken och Blekinges natur med alla dess naturreservat och rika kulturmiljöer, ett måste för den naturintresserade. Här får du inspiration och hjälp att hitta ut till olika aktiviteter och utflyktsmål.

Här kan du ta del av flora, fauna och massor av roliga aktiviteter för alla åldrar. Naturum har utställningar om Blekinges kulturlandskap, natur, besöksmål och friluftsliv.

ITALIENSKA VILLAN

Har fått sitt namn efter den stil huset byggts i men är kanske mer känd som Direktörsvillan. En gång i tiden ett annex till brunnshotellet. Går idag att hyra till mindre angelägenheter för upp till 25 personer.


VILLA VERA

Kommer inom kort att fyllas av en barnbutik. Här kommer även barnaktiviteter att äga rum.

DE GAMLA BADHUSEN

Inrymmer företagslokaler och i det gamla Brunnssjukhuset verkar idag Wienercaféet och Ronneby Vandrarhem.

Dela med dig:
Inspiration Brunnsparken
FRAMGÅNGSRIK MARKNADSFÖRING MED DOOH

VILL DU HA FLER LÖNSAMMA ÖGONBLICK?

Osäker på vilket paket eller vilken lösning som passar dig? Kontakta oss, och få både rådgivning och chansen till speciella erbjudanden på lönsamma ögonblick från Expo Mood.

FRAMGÅNGSRIK MARKNADSFÖRING MED DOOH

VILL DU HA FLER LÖNSAMMA ÖGONBLICK?

Osäker på vilket paket eller vilken lösning som passar dig? Kontakta oss, och få både rådgivning och chansen till speciella erbjudanden på lönsamma ögonblick från Expo Mood.